Τόπος & Παράδοση


Όλη η Ελλάδα είναι ένα τραπέζι...το πιο μεγάλο που υπάρχει για να χωράει ολους όσους αγαπάμε και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε.

Υπάρχουν άπειροι τρόποι και άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια μας παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο τα καλά αυτής της χώρας.Ένα μέσο είναι και η τηλεόραση.

Κατά καιρούς μπορούμε μέσα απο αμέτρητες εκπομπές  να δούμε την μαγειρική ιστορία του κάθε τόπου.Ο κάθε παρουσιαστής-μάγειρας με το δικό του προσωπικό στύλ μας φανερώνει τα μυστικά στις κουζίνες της παράδοσης μας.



Η φιλοσοφία της οικογενειακής συγκέντρωσης γύρω απο ένα τραπέζι (και δε εννοώ το τραπέζι του καφέ!) ήταν ανέκαθεν άγραφος κανόνας της οικογένειας και μορφή ψυχαγωγίας για κάθε σπίτι.Οι άνθρωποι της προσφυγιάς που περάσαν πολλά είχαν αυτο τον τρόπο διαφυγής απο την καθημερινή βιοπάλη.Μαζευόντουσαν και συζητούσαν τα ημερήσια γεγονότα που απασχολούσαν την οικογένεια.

Υπήρχε ιεραρχία στο τραπέζι,ο καθένας είχα τη συγκεκριμένη θέση του.
Ιερή στιγμή η ώρα του δείπνου.


Αυτό θα μας απασχολήσει λοιποόν στα παρακάτω άρθρα.Ήθη και έθιμα σε συνδυασμό με τοπικές, φημισμένες, παραδοσιακές, γαστριμαγικές ...φαντασιώσεις που μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις