Τόπος & παράδοση: Βέροια και Κοζάνη

- Κοζάνη

Η πιο αυθεντική λιχουδιά της πόλης; είναι το κιχί.

Ατομικά κιχί Κοζάνης με τυρί & σπανάκι

Υλικά
1 πακέτο φύλλα alfa
1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4-5 φρέσκα, μικρά τρυφερά κρεμμύδια
3/4 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
300 γρ. φέτα
2 αυγά

Εκτέλεση

Αφού ζεματίσουμε για λίγα λεπτά το σπανάκι, το στραγγίζουμε πολύ καλά και το ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο, και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το σπανάκι και δυναμώνουμε τη φωτιά, μέχρι να στεγνώσει τελείως η γέμιση. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμύδια. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Αν δεν έχει στεγνώσει καλά, την πασπαλίζουμε με λίγο τραχανά ή με λίγο πλιγούρι, και ανακατεύουμε. Αφού κρυώσει, προσθέτουμε τα αυγά και τη φέτα σε τρίμματα, και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε το φύλλο, λαδώνουμε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις. Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο, πεταχτά και το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πεταχτά, σε όλη την επιφάνειά του, σκορπάμε λίγη-λίγη τη γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο χαλαρά, σε ρολό και το στρίβουμε, ελαφρά, σε σαλιγκάρι. Μπήγουμε την ένωση από κάτω. Με τον ίδιο τρόπο, φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα κιχί. Αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε πεταχτά, με λίγες σταγόνες νερό. Ψήνουμε για περίπου 50', στους 180°C, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο και να κριτσανίσει πάνω και κάτω. 

Έχουμε επίσης τα γιαπράκια, την στεγνόπιτα,σάλιαρους και ανεβατό.


- Βέροια

Το πιο γνωστό γλυκό της πόλης ειναι το ρεβανί


  • 5 αβγά
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1 γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • ½ φλ. αλεύρι
  • 1 φλ. σπορέλαιο
  • 1,5 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 1/2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
  • 4 φλ. ζάχαρη
  • 4 φλ. νερό
  • Φλούδα λεμονιού
  • ξύλο κανέλας

1) Σ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι και το μπέικιν. Τα αφήνουμε στην άκρη.
2)Σπάμε τα αυγά και χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Στο μίξερ χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνει ένα αφράτο φουσκωτό κρεμώδες μείγμα και να λειώσει η ζάχαρη.
3)Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.

4)Ανακατεύουμε στο μίξερ και το σπορέλαιο.
5) Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου-σιμιγδαλιού- μπέικιν ανακατεύοντας παράλληλα με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε στο τέλος τα αρωματικα.
6) Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λεκανίτσα.
7) Καθαρίζουμε καλά τον κάδο του μίξερ και αδειάζουμε τα ασπράδια. Τα χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με το σύρμα, ώστε να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα, την οποία
8) την ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα,ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις με μια σπάτουλα μαρίζ, ώστε να μη χάσει τον όγκο της.
9) Βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι
10) Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί (περίπου 20×35) και το ψήνουμε. στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, μέχρι δηλαδή να ροδίσει.
11) Για βοήθεια τρυπήστε με μία οδοντογλυφίδα, και το χαράζουμε σε κομμάτια
12) Για το σιρόπι βράζουμε μαζί όλα τα υλικά για 5 λεπτά.
13) Το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στο ζεστό ρεβανί που έχουμε βγάλει από τον φούρνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις