Τόπος & Παράδοση: Καβάλα & Δράμα

- Καβάλα

Η πόλη της Καβάλας χτισμένη αμφιθεατρικά με θέα τον κόλπο της ήταν ανέκαθεν τόπος γλυκίσματος με το πιο φημισμένο της....τους κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης!

Πολλά γλυκά όμως πλαισιώνουν αυτή την πόλη συνηθισμένα σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά παραδοσιακά σε αυτή την πόλη.Λουκουμάδες και γλυκά του κουταλιού απο την ευρύτερη περιοχή κάνουν την παρουσία τους αισθητή στον κόσμο της γεύσης.

Σαν παραδοσιακή πόλη δίπλα στη θάλασσα, τα ψάρια κυριαρχούν στο τραπέζι των ντόπιων.Ρέγκα σαγανάκι, γαύρος τυλιχτός σε αμπελόφυλλα και μυδοπίλαφο είναι απο τις λίγες γνωστές παραδοσιακές σπεσιαλιτέ.





- Δράμα

Πολυσυλλεκτική η κουζίνα του νόμου, φέρει έντονες επιρροές από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία, καθώς υπήρξε τόπος υποδοχής προσφύγων. Αναζητήστε χαρακτηριστικές συνταγές ( ιτσλί κιοφτέ, χουνκιάρ μπεγεντί, γκιούλμπασι κ.λπ. ) στις ταβέρνες της πόλης της Δράμας και στο ακριτικό Παγονέρι. Στις πηγές Κεφαλαρίου θα δοκιμάσετε τοπική πέστροφα, ενώ στα χωριά του Μενοίκιου όρους ντόπια ψητά κρέατα. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας κρασιά από τα επτά επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής, μαστιχάτο χαλβά Κυργίων από το ομώνυμο χωριό, ζυμαρικά, πελτέ από κράνο, γλυκά του κουταλιού και πίτες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Κοκκινογείων καθώς και αλλαντικά ( καβουρμάς, παστουρμάς, λουκάνικα, παστράμι ) από το πρατήριο του Σαρήμπογια στη Δράμα.

Καβουρμάς με αυγά

  • 200 γραμμάρια καβουρμά (μοσχαρίσιο ή ανάμικτο πρόβιο με χοιρινό)
  • 1 αυγό
  • 1 μικρή ντομάτα σε φέτες
  • ελάχιστο μπούκοβο καυτερό

  1. Τοποθετήστε το κομμάτι του καβουρμά σε ένα πιατάκι και κόψτε τον σε κύβους χωρίς να χαλάσετε το σχήμα του.
  2. Τοπθετήστε τη ντομάτα πάνω στον καβουρμά.
  3. Τηγανίστε το αυγό (μάτια) χωρίς να σφήξει πολύ ο κρόκος και τοποθετήστε το πάνω στο κομμάτι του καβουρμά.
  4. Πασπαλίστε με το μπούκοβο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις