Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

Τόπος & Παράδοση: Ξάνθη & Αλεξανδρούπολη

      - Ξάνθη

Μερικά από τα φημισμένα πιάτα της περιοχής είναι οι τζιγεροσαρμάδες, το χοιρινό ή το κοτόπουλο με λάχανο τουρσί, το κοτόπουλο με κουσκούσι, οι γλυκές ή αλμυρές πίτες, οι λαχανοντολμάδες, τα χωριάτικα λουκάνικα, τα λαδερά φαγητά με λαχανικά εποχής, τα όσπρια.

Έλληνες, Τούρκοι, Πομάκοι, Ρομά, Μικρασιάτες, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες έχουν αφήσει το στίγμα τους σε όλη την πολιτισμική κουλτούρα της περιοχής με κυριότερο αντικτυπο την κουζίνα!

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο όμως η Ξάνθη φημίζεται για τα γλυκά της.
Στα ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης ή στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης δοκιμάστε και αγοράστε σιροπιαστά γλυκά ταψιού





    -  Αλεξανδρούπολη

Η λαχανιά ( ζυγούρι ή μοσχάρι μαγειρεμένο με λάχανα, ντοματάκια και κόκκινη καυτερή πιπεριά ), ο τζιγεροσαρμάς ( ρύζι, συκωτάκια αρνίσια, αντεράκια, κρεμμυδάκια και μυρωδικά τυλιγμένα σε αρνίσια σκέπη – μαγειρεύεται συνήθως το Πάσχα ) και ο καβουρμάς ( βρασμένα κομμάτια κρέατος πηγμένα με το ζωμό τους και έξτρα καρυκεύματα ) σκέτος ή με αβγά είναι οι πιο φημισμένες από τις λιχουδιές της περιοχής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου