Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2016

Τόπος & Παράδοση: Ιωάννινα & Τρίκαλα

       - Ιωάννινα

     
Η πρωτέυουσα της Ηπείρου χαρίζει μοναδικές γεύσεις σε όσους την επισκεφθούν και περάσουν στιγμές στα στενά της πόλης.Έντονη ζωή με πολλά μαγαζιά και εστιατόρια τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στην πόλη.

      Τα κρέατα, τα οποία μαγειρεύονται με παραδοσιακές Γιαννιώτικες συνταγές, το ζυμωτό ψωμί, οι νόστιμες πίτες, τα φημισμένα τυριά και τα κρασιά της περιοχής, συνθέτουν το παραδοσιακό μενού των Ιωαννίνων.
       Όσοι, όμως, αγαπούν το ψάρι, στα Γιάννενα θα βρουν τοπικές συνταγές με βατραχοπόδαρα, χέλια και πέστροφες.Όποιο τοπικό φαγητό κι αν δοκιμάσετε, αξίζει να το συνοδεύσετε με το περίφημο ντόπιο τσίπουρο ή με βαρελίσιο κρασί ενώ για επιδόρπιο μην παραλείψετε να παραγγείλετε ένα από τα περίφημα γιαννιώτικα γλυκά, όπως τον περίφημο μπακλαβά, το κανταΐφι, αλλά και διάφορα άλλα γλυκά του ταψιού.Τα Ιωάννινα, όπως είπαμε, φημίζονται για τις πίτες τους, γι’ αυτό και όσοι τα επισκέπτονται σπεύδουν να δοκιμάσ
ουν την ιδιαίτερα γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα, πίτα με αγριόχορτα


Αλευρόπιτα Ηπειρώτικη 

 

  • 16 κουταλιές αλεύρι
  • 2 φλυτζάνια του καφέ λάδι
  • αλάτι
  • 3 χτυπημένα αυγά
  • 1 ποτήρι γάλα
  • όσο νερό πάρει
  • τυρί φέτα

Για το άλειμα του ταψιού:
  • 4 κουταλιές σούπας ΦΥΤΙΝΗ

Για το τέλος:
  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • λίγη τριμμένη φέτα


  1. Ανακατεύω πολύ καλά τα υλικά για το μίγμα (εκτός από τη φέτα) μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός. Έπειτα ρίχνω τη φέτα σε κομμάτια.
  2. Αλείφω το ταψί με τη φυτίνη.
  3. Ρίχνω το μίγμα στο ταψί και ραντίζω με το χτυπημένο αυγό.
  4. Ψήνω στους 180 βαθμούς για τρία τέταρτα.



Βατραχοπόδαρα Ηπειρώτικα 

 

  • ¼ κιλού βατραχοπόδαρα
  • 3 αυγά
  • 1 κούπα σιμιγδάλι
  • Λίγο αλάτι


  1. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι.
  2. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο.
  3. Βάζουμε στο τηγάνι τόσο λάδι, όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα βατραχοπόδαρα.
  4.  Όταν 'κάψει' καλά παίρνουμε ένα – ένα τα πόδια τα 'πανάρουμε' στο σιμιγδάλι και το αυγό και τα τηγανίζουμε για περίπου 4 λεπτά, ενώ τα γυρνάμε και από την αντίθετη πλευρά.
  5. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε.






  - Τρίκαλα

Μια πόλη πρότυπο με ευρωπαικό αέρα και πρωτοπόρα στις καινοτομίες.Άκρως οικολογική συνείδηση αφού ως κύριο μεταφορικό μέσο είναι το....ποδήλατο!!
 γαστριμαργικές προτάσεις της περιοχής αποτελούν οι πέστροφες των νερών του Αχελώου, οι τραχανάδες, τα όσπρια και οι υπέροχες πίτες.

 Παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά, όπως η γίδα βραστή με τραχανά και η πρασοτηγανιά, τοπικό πιάτο με χοιρινή τηγανιά και πράσο, που έχει διατηρηθεί από την εποχή των «γουρουνοχαρών», δηλαδή των γιορτών των χοιροσφαγίων.
 • Παραδοσιακές πίτες σαν την τραχανόπιτα, τη «μπατζίνα» (κολοκυθόπιτα), τη χορτόπιτα με άγρια χόρτα από το βουνό, την τυρόπιτα με ντόπιο τυρί, κ.ά.
 • Το γαλοτύρι, ένα είδος νόστιμου αλειφώδους λευκού τυριού από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα με υπόξινη γεύση, που σερβίρεται κυρίως σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό ψητού κρέατος. Στα χωριά είναι ακόμη πιο γευστικό, αφού φτιάχνεται από οικογενειακές παραγωγές.

Γαλατόπιτα τρικαλινή 

 

  • 2 λιτρα γάλα φρέσκο αγελαδινό κρυο
  • 11 κουταλιές της σούπας (αρκετα γεματες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 κουταλιες της σούπας ζάχαρη
  • λιγο αλάτι
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστα
  • λαδι για το αλειμμα των φύλλων
  • 1-2 αυγά
  • κανέλα σε σκόνη

  1. Σε μεγαλη κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα κρυο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλατάκι και ανακατευουμε με σύρμα να διαλυθεί το αλεύρι.
  2. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατευουμε διαρκώς με το σύρμα για να μη "πιάσει". Όταν ανεβαινουν στην επιφανεια του μιγματος και σκάνε μπουρμπουλήθρες καυτες (ποσο πιο παραστατικα να το πω? :)σημαινει οτι εχει ηδη πηξει σε ικανοποιητικο βαθμό, οπότε και κατεβάζουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφηνουμε κατα μερος. Άλλωστε οσο θα κάθεται, θα πήξει λίγο περισσοτερο.
  3. Λαδώνουμε ρηχό μεγάλο ταψί και στρώνουμε ενα ενα όλα τα φύλλα(5-6), λαδώνοντάς τα ενδιαμεσα εκτος απο το τελευταιο. Τα φύλλα ας περισσεύουν απο το ταψί, έτσι πρέπει.
  4. Ριχνουμε όλη την κρέμα επάνω στο τελευταιο φύλλο και τη στρώνουμε ομοιομορφα (ίσως και με τη βοηθεια μιας μαρίς-σπάτουλα σιλικόνης).
  5. Γυριζουμε τα φύλλα προς τα μεσα διπλώνοντας τα, να σχηματισουν κατι σαν λεπτη κορνιζα γυρω απο την κρεμα για να μη χυθει στο ψησιμο. Βρέχουμε την "κορνίζα" με νερακι (ειδικα στις γωνιες)και λαδακι.
  6. Ανακατευουμε ελαφρα τα αυγα και με ενα πιρουνι τσιμπάμε λιγο αυγό και το ρίχνουμε επανω στην κρεμα, ωσπου να τελειώσουν τα αυγα.
  7. Πασπαλίζουμε με κανελα και ραντίζουμε με λιγο λαδι απο πανω.
  8. Ψήνουμε στο φουρνο στους 200 (αναλογα και με το φουρνο σας) στη μεσαια σχαρα για μια ώρα περιπου, ωσπου να ροδίσει καλα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου