ΤΟΠΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΚΡΗΤΗ

  Η κρητική διατροφή είναι μια διατροφή υγιεινή και γευστική, με συνταγές που φτάνουν στις μέρες μας από τα βάθη των αιώνων αλλά και με σύγχρονες δημιουργικές παρεμβάσεις, φτιαγμένες πάντα όμως με υψηλής ποιότητας αγνά προϊόντα της ευλογημένης κρητικής γης. Οι τυχεροί που θα επισκεφτούν τους τόπους εστίασης, είτε πρόκειται για μοντέρνα σύγχρονα εστιατόρια στις πόλεις, είτε για μικρές ταβέρνες και καφενεία στην περιφέρεια, θα βιώσουν ανεπανάληπτες εμπειρίες, θα γίνουν κοινωνοί του «ευ ζην» των κατοίκων του νησιού.

Η κρητική κουζίνα διακρίνεται για την ποικιλία των γεύσεων και την ιδιαίτερη αξία της στον τομέα της υγιεινής διατροφής. Βασισμένη σε αγνά υλικά και κυρίως στο ελαιόλαδο, συνδυάζει τη γαστρονομική απόλαυση με την ποιότητα. Ο κρητικός λαός, πιστός στην παράδοση, μαγειρεύει με κέφι και φαντασία, προσφέροντας τα φαγητά του με αγάπη. Εκεί εναπόκειται το μυστικό της επιτυχίας, καθώς η μαγειρική είναι τέχνη και προϋποθέτει καλή διάθεση και δημιουργικότητα.

Μαραθόπιτα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
3 κ.σ. ρακή
χυµός από ½ λεµόνι
1 πρέζα αλάτι
1 ποτήρι νερό (περίπου)
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
300 γρ. µάραθα, ψιλοκοµµένα
300 γρ. σπανάκι, ψιλοκοµµένο
4 ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιµάζουµε τη ζύµη αναµειγνύοντας σε µια µπασίνα όλα τα υλικά. Κρατάµε λίγο από το νερό και συνεχίζουµε το ζύµωµα, βρέχοντας τα χέρια µας, µέχρις ότου η ζύµη να γίνει λεία και να µην κολλάει. Την αφήνουµε σκεπασµένη να «ξεκουραστεί» για µισή ώρα.
Σε άλλη µπασίνα ρίχνουµε όλα τα υλικά της γέµισης και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι, ώστε να ενωθούν. Η γέµιση πρέπει να γίνει πικάντικη, γι’ αυτό ρυθµίστε το αλατοπίπερο ανάλογα.
Μοιράζουµε τη ζύµη σε 10 κοµµάτια και πλάθουµε σε µπάλες. Ανοίγουµε κάθε µπάλα σε φύλλο διαµέτρου 15 εκ. Βάζουµε 2 κουταλιές της σούπας γέµιση στο κέντρο. Κλείνουµε τις άκρες πατώντας τες, ώστε να σχηµατιστεί πουγκί. Πιέζουµε µε τα χέρια, ώστε να γίνει δίσκος. Αλευρώνουµε τον πάγκο της κουζίνας και τον πλάστη και ανοίγουµε προσεκτικά σε λεπτή πίτα.
Τις τηγανίζουµε µε λίγο ελαιόλαδο, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές. Μέχρι να τελειώσουµε το τηγάνισµα, διατηρούµε τις πίτες σκεπασµένες σε τάπερ, αφού πρώτα τις αλείψουµε µε λίγο ακόµη ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές, προκειµένου να παραµείνουν µαλακές.



Ανωγειανές Σαρικόπιτες

Υλικά: ½ κιλό γλυκιά ή ξινή μυζήθρα, 2 ποτήρια χλιαρό νερό, ½ ρακοπότηρο χυμό λεμονιού, ½ ρακοπότηρο ρακή, ½ ρακοπότηρο λάδι, λίγο αλάτι, 4-5 ποτήρια αλεύρι περίπου.
Εκτέλεση: Αναμιγνύουμε τα υλικά και φτιάχνουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Το αφήνουμε ½ ώρα να ξεκουραστεί και έπειτα φτιάχνουμε φύλλο ή με το ξυλίκι ή περνώντας το στη μηχανή του φύλλου Νο 6. Κόβουμε το φύλλο που μόλις φτιάξαμε σε κομμάτια 20Χ12 εκ. το κάθε ένα. Τοποθετούμε μέσα το τυρί μας και διπλώνουμε το φύλλο. Σχηματίζουμε ένα κουλούρι, που το κλείνουμε στις άκρες. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με μέλι ή σκέτες.


Χοιρινό με ξυνόχοντρο και ρύζι

Υλικά: 1 κιλό χοιρινό, 2 φλιτζάνες ξινόχοντρο, 1 φλιτζάνι ρύζι, 2 φλιτζάνες ντομάτα τριμμένη, 1 μεγάλο κρεμμύδι, κύμινο, πιπέρι.
Εκτέλεση: Βράζουμε το κρέας. Αφαιρούμε τον αφρό και το μισοψήνουμε. Σ’ ένα άλλο σκεύος βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την ντομάτα, κύμινο, πιπέρι και προσθέτουμε το μισοψημένο κρέας μέχρι να δέσει η σάλτσα. Έπειτα προσθέτουμε 5 ποτήρια νερό και τον ξινόχοντρο. Όταν ψηθεί ο χόντρος προσθέτουμε το ρύζι και, εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Όταν και το ρύζι ψηθεί το φαγητό μας είναι έτοιμο.


Μακαρόνια σκιουφιχτά

Υλικά:

 ½ κιλό αλεύρι, 
1 ποτήρι νερό, 
1 κουταλάκι αλάτι, 
3 κουταλιές ελαιόλαδο, 
1 κούπα τυρί ανθότυρο τριμμένο,
 1-2 κουταλιές βούτυρο.

Εκτέλεση:

 Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό, το αλάτι, 3 κουταλιές ελαιόλαδο. Αφήνουμε τη ζύμη μια ώρα και μετά φτιάχνουμε τα μακαρόνια: πλάθουμε ένα κορδόνι σε μέγεθος δακτύλου και κόβουμε ένα κομματάκι ( 3 περίπου εκατοστά), βάζουμε δυνατά τα δάχτυλά μας μέσα στη ζύμη και τρίβοντάς τα πάνω στο τραπέζι τα απομακρύνουμε και κάνουμε ένα χοντρό μακαρόνι (σαν βαρκούλα), αδειανό στη μέση.
Απλώνουμε τα μακαρόνια πάνω σε λίγο αλεύρι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, περίπου μια ώρα.
Πριν τα βράσουμε, τα κοσκινίζουμε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βράζουμε νερό, ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και τα βράζουμε μισή ώρα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο, τα περιχύνουμε με καυτό βούτυρο (στακοβούτυρο) και πασπαλίζουμε με τον τριμμένο ανθότυρο. Τρώγονται ζεστά


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις