Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

ΤΟΠΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΚΥΚΛΑΔΕΣ


- Μήλος

Καρπουζόπιτα

Υλικά συνταγής

  • 1.200γρ. ψίχα από καρπούζι εκτός ψυγείου (ζυγισμένο χωρίς τα κουκούτσια)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. μέλι
  • ⅓ κ.γ. κανέλα
  • ⅓ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 3 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πακετάκι σουσάμι για πασπάλισμα


  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 °C. Λιώνουμε ελαφρώς το καρπούζι με τα χέρια μας σε ένα μπολ, αλλά αφήνουμε και μεγάλα κομμάτια στο μέγεθος περίπου ενός καρυδιού.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα 3 ποτήρια αλεύρι. Ζυμώνουμε ώστε να ενσωματωθεί καλά όλο το αλεύρι. Πρέπει να έχουμε ένα νερουλό μείγμα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε μπόλικο σουσάμι, ώστε να κάνει κρούστα.
  • Απλώνουμε τη ζύμη μας σε πάχος, το πολύ, ένα δάχτυλο. Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πολύ σουσάμι.
  • Ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 °C, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμη μία ώρα. Όταν τη βγάλουμε από τον φούρνο, θα φαίνεται λίγο ζουμερή ακόμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και όσο κρυώνει δένει.
  • Σερβίρουμε με παγωτό και μέλι ή σκέτη.


  •  - Σαντορίνη

    Ντοματοκεφτέδες



  • ½ κιλό ντοματάκια σαντορίνης
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
  • 5 κ.σ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (περίπου)
  • 1 αυγό
  • ½ φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
  • ½ φλιτζ. φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζ. φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο (ή άλλο λάδι) για το τηγάνισμα



  • Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες. Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι ώστε το μείγμα μας να είναι ένας αραιός χυλός, γιατί διαφορετικά οι ντοματοκεφτέδες μας θα γίνουν πολύ σφιχτοί.
  • Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά και τηγανίζουμε ρίχνοντας με κουτάλι της σούπας από το μείγμα. Μόλις ροδίσουν από την μια πλευρά οι ντοματοκεφτέδες τους γυρνάμε από την άλλη.
  • Βγάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε να στραγγίξουν. Σερβίρουμε ζεστούς.


  •  - Νάξος

    Κοτόπουλο με ελιές και γραβιέρα Νάξου



  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες (1 ½ κιλό περίπου)
  • 15 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 500γρ. ντομάτα φρέσκια περασμένη από το μούλτι (2 φλιτζ.) ή 1 συσκευασία χυμός ντομάτας εμπορίου
  • 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
  • 1 φλιτζ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη ή σε κύβους
  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτ. κρασιού κόκκινο κρασί
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι



  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να το κόψει). Το πλένουμε καλά με κρύο νερό και ξύδι. Αφήνουμε να στραγγίξει από το νερό.
  • Μαρινάρουμε το κοτόπουλο για 3 ώρες στο κρασί, τις πιπεριές, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Μετά το πέρας των 3 ωρών, βγάζουμε τα κομμάτια του κρέατος από τη μαρινάδα με μία τρυπητή κουτάλα.
  • Σε μία κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κοτόπουλου.
  • Προσθέτουμε τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το κρασί και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη ντομάτα. Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το κρασί από τη μαρινάδα και ένα ποτήρι νερό.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, με την κατσαρόλα να είναι σκεπασμένη.
  • Προσθέτουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για ½ ώρα περίπου.
  • Όταν έχει μαλακώσει αρκετά το κοτόπουλο, ρίχνουμε τη γραβιέρα.
  • Σερβίρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προαιρετικά, συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή βραστές πατάτες.



  •  - Σύρος

    Ομελέτα Συριανή



  • 2-3 αυγά
  • ½ κούπα Σαν Μιχάλη τριμμένο ή σε κομματάκια
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή 1 κ.σ. βούτυρο
  • αλάτι
  • πιπέρι




  • Η ομελέτα αυτή δανείζεται το όνομα της απο το νησί της Σύρου καθώς το τυρί που χρησιμοποιούμε είναι παραδοσιακό του νησιού.
  • Σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε στο τηγάνι το λάδι ή το βούτυρο. Μέσα σε μπολ,σπάμε τα αβγά, τα αλατοπιπερώνουμε και τα χτυπάμε.
  • Ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι και ανακατεύουμε τα πρώτα 30". Ανακατεύουμε στο κέντρο και «σπάμε» την ομελέτα.
  • Ρίχνουμε το Σαν Μιχάλη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2 λεπττά.
  • Μόλις η ομελέτα πάρει ένα απαλό χρυσαφί χρώμα από κάτω και από επάνω είναι σχεδόν έτοιμη, την διπλώνουμε στη μέση, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.



  • 0 σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου