ΤΟΠΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ & ΤΡΙΠΟΛΗ


  - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Φυσικά ως γνωστόν η περιοχή της Καλαμάτας είναι γνωστή για τις ελιές της και τα παράγωγα της.
Όπου και να γυρίσετε θα δείτε προιόντα απο ελιά με αγνά υλικά κατασκευασμένα και αρίστης ποιότητας.

Κατσικάκι με μάραθο και πατάτες στον ξυλόφουρνο
γίδα βραστή
ψάρι τσιλαδιά
βοδινή ουρά
τηγανιτά μανιτάρια κ.α.


ψάρι τσιλαδιά


ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα 1 μεγάλο ψάρι (ροφός, συναγρίδα, σφυρίδα) περίπου 1 ½ - 2 κιλά, 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες, 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο,2 ντομάτες κομμένες σε φέτες,1 νεροπότηρο φρέσκο χυμό ντομάτας,1 φλιτζάνι τσαγιού μαύρη Κορινθιακή σταφίδα, 2-3 φύλλα δάφνης,1 φλιτζ τσαγιού Καλαματιανό ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι. 
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Σε ένα μεγάλο τηγάνι αδειάζετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις ροδέλες του κρεμμυδιού μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάζετε μέσα το νεροπότηρο με το φρέσκο χυμό ντομάτας και βράζετε για 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τη Κορινθιακή σταφίδα και ανακατεύετε.         Παίρνετε μια βαθιά κατσαρόλα και βάζετε στον πάτο της τις ροδέλες της ντομάτας, ακουμπάτε επάνω τους το ψάρι. Αν είναι μεγάλο κόφτε το στη μέση. Βάζετε τη δάφνη, αλατοπιπερώνετε και αν χρειάζεται προσθέστε λίγο χλιαρό νερό μέχρι η σάλτσα να σκεπάσει σχεδόν το ψάρι.                         Μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι η σάλτσα να δέσει καλά και να ανεβεί το λάδι στην επιφάνεια.                                                                                                                                        
Αφήνετε το φαγητό να χλιαρέψει και το σερβίρετε.         



   - ΤΡΙΠΟΛΗ

Η Αρκαδική γη παράγει τα πάντα. Οι μικρές διαφορές στο κλίμα δημιουργούν ιδιαίτερες ποικιλίες και μια νοστιμιά που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Οι πατάτες της Τεγέας χρυσίζουν. Το Λιθοβούνι δίνει σκόρδα ντελικάτα, όλο γεύση. Τα κεράσια και τα βύσσινα είναι μοναδικά. Τα κάστανα της Σκιρίδας είναι τόσο γλυκά και τρυφερά που μπορεί κάποιος να τα φάει χωρίς να τα βράσει ούτε να τα ψήσει. Τα μήλα Delicious Πιλαφά έχουν αναγνωριστεί για την ανώτερη ποιότητά τους και έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Τα γαλακτοκομικά της Αρκαδίας είναι περιζήτητα σε όλες τις αγορές. Η γραβιέρα Τριπόλεως με την πικάντικη γεύση και το πλούσιο σώμα γίνεται κυριολεκτικά ανάρπαστη. Φέτα, μυζήθρα, και ζυμαρικά φτιαγμένα από εντόπιας παραγωγής γάλα, με αυθεντικές χιλιόχρονες συνταγές, είναι οι γευστικοί πρεσβευτές της Αρκαδίας.

Φημισμένη για τις πατάτες, τα μήλα και τον… αλλοπρόσαλλο καιρό της, η Τρίπολη βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου κι είναι τόσο εύκολο να την επισκεφθείς, ακόμα και για διήμερο, καθώς απέχει μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Μια ευθεία δρόμος και έφτασες σε μια πόλη γεμάτη όμορφες πλατείες, πάρκα και πολλούς πεζόδρομους με προσεγμένα μαγαζιά και καφετέριες. Στα συν και η μεγάλη γαστρονομική της παράδοση.


                                               

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις