Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

ΤΟΠΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΕΠΤΑΝΗΣΑ





   Τα Ιόνια νησιά, με το εξαιρετικό κλίμα, τη βαθιά και δροσερή θάλασσα, τα βουνά και το πράσινο, την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και την ανάλαφρη διάθεση των κατοίκων, αποτελούν ιδανικό τόπο για διακοπές και ξεκούραση.
   Κι όλα αυτά συνδυάζονται με μια άρτια τουριστική υποδομή, ξενοδοχεία, εστιατόρια, κέντρα για καταδύσεις και θαλάσσια σπορ, πολιτιστικές εκδηλώσεις και πολλά αξιοθέατα, ιστορικά μνημεία και μουσεία.


- Λευκάδα

Αυγόπιτα

  • 7 - 8 φύλλα χειροποίητα (πάντα)
  • 12 - 15 αυγά καλά χτυπημένα
  • 1 κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο μέσα στα αυγά ή ½ κιλό φρέσκο γάλα
  • 1 ½ φλυτζάνι λάδι ή 1 φλ. λάδι και ½ φλ. βούτυρο (το προτιμότερο γιατί δίνει άρωμα).
  • 1 κιλό τυρί σφήνα ή άλλο σκληρό χωριάτικο τυρί

  1. Πλάθουμε τα φύλλα και τα αφήνουμε να περιμένουν.
  2. Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα σ’ αυτά.
  3. Χοντροκόβουμε το τυρί με το μαχαίρι.
  4. Τοποθετούμε ένα φύλλο, το πιο μεγάλο, στο λαδωμένο ταψί ώστε να καλύψει και όλα τα τοιχώματα και για να κλειστεί όλη η πίττα μέσα.
  5. Αλείβουμε με λάδι (και βούτυρο) το φύλλο καλά και με κουτάλα ρίχνουμε από το μείγμα αυγού και γάλακτος ενώ με το χέρι σκορπάμε χοντροκομμένο τυρί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι το τελευταίο φύλλο. Τότε γυρνάμε προς τα μέσα το αρχικό φύλλο και τοποθετούμε το τελευταίο γυρίζοντας και αυτό προς τα μέσα.
  6. Το αλείβουμε με βούτυρο και αυγό ώστε να κάνει κρούστα, το ραντίζουμε με λίγο νερό και τρυπάμε με πηρούνι εδώ και εκεί.
  7. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 1 ώρα περίπου προσέχοντας να κάνει πάτο η πίτα και να ξεχωρίσει από τα τοιχώματα.


 - Κέρκυρα

Γλυκό κουταλιού κουμ-κουατ

  • Κουμ-κουάτ (φρούτο)
  • Ζάχαρη
  • Νερό
  • λεμόνι
  1. Βάζετε τα κουμ-κουάτ σε νερό για τρεις μέρες, αλλάζοντας κάθε μέρα το νερό.
  2. Τα βράζετε (σε νερό που να τα σκεπάζει) για 30 λεπτά.
  3. Πετάτε το βρασμένο νερό και τα ξαναβράζετε για άλλα 30 λεπτά.
  4. Αδειάζετε ξανά το νερό και ελέγχουμε αν είναι μαλακά ώστε να μπορούν να τρυπηθούν με οδοντογλυφίδα. Αν το φλούδι είναι σκληρό κάνουμε τρύπες περιφερειακά με την οδοντογλυφίδα.
  5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας τόση ζάχαρη όσο τα κουμ-κουάτ + 250 γρ. Δηλαδή για μισό κιλό κουμ-κουάτ βάζουμε 750 γρ. ζάχαρη. Προσθέτουμε 1.5 ποτήρι νερό και βράζουμε για 2 λεπτά και στο τέλος ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.
  6. Στο έτοιμο σιρόπι ρίχνουμε τα βρασμένα φρούτα και τα αφήνουμε λίγα λεπτά να βράσουν μαζί.
  7. Αν δέσει πολύ το σιρόπι προσθέτουμε ελάχιστο νερό και βράζουν 5-6 λεπτά.
  8. Αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε την επόμενη μέρα ζάχαρη και ξαναβράζουμε 3-5 λεπτά.



- Κεφαλλονιά

Κρεατόπιτα

  • 900 γρ. μοσχάρι σε πολύ μικρούς κύβους
  • 400 γρ. χοιρινό σε πολύ μικρούς κύβους
  • 2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
  • πιπέρι όσο θέλουμε
  • μαιντανό όσο θέλουμε
  • 2-3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • 1/2 φλυτζάνι τσαγιού κρασί
  • 4 κουταλιές σούπας ρύζι γλασσέ
  • 200 ml. pummaro
  • 2 αβγά
  • λάδι
  • 300 γρ. φέτα
  • 1 ξυλάκι κανέλλα
  • φλούδα ενός πορτοκαλιού
  • λίγο σάψυχο (μαντζουράνα)
Για το φύλλο:
  • 800 γρ. αλεύρι
  • 1/2 νεροπότηρο κρασί
  • 1/2 νεροπότηρο λάδι
  • 3/4 νεροπότηρου νερό
  • Αλάτι - πιπέρι


  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ απο βραδίς. Το πρωί πετάμε την φλούδα πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλλας.
  2. Φτιάχνουμε το φυλλο μας και χωρίζουμε το ζυμαράκι στα 2.
  3. Ανοίγουμε ένα φύλλο και το τοποθετούμε στην λαδωμένη λαμαρίνα του φούρνου (το φύλλο να καλύπτει τα τοιχώματα και να περρισεύει γιατι θα το ενώσουμε με το επάνω φύλλο).
  4. Ρίχνουμε πάνω στο φύλλο την γέμιση την απλώνουμε καλά και καλύπτουμε απο πάνω με το άλλο φύλλο που ανοίξαμε.
  5. Πιάνουμε τις άκρες απο τα 2 φύλλα και αρχίζουμε να τις στρίβουμε γύρω γύρω να γίνει σαν πλεχτό κορδόνι.
  6. Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 μόνο με την κάτω αντίσταση και μετά για άλλη 1 ώρα στους 200 με τις πανω και κάτω αντιστάσεις.


- Ζάκυνθος

Κοτόπουλο κοκκινιστό

  • 1 ½ κιλό κοτόπουλο μερίδες (Από ολόκληρο κοτόπουλο ή το μέρος που προτιμάμε)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτί 500 γρ. ντομάτες στο τριφτή ή πουρέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλλας
  • 10-15 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κύβο φρέσκου ζωμού κοτόπουλου
  • 4 γεμάτες κ.σ. φρέσκο βούτυρο από βάζο για μαγείρεμα
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ ή κόκκινο κρασί
  • Πιπέρι
  • Αλάτι

  1. Πλένουμε τις μερίδες. Σκουπίζουμε να φύγουν όποια υγρά έχει από το πλύσιμο.
  2. Αλατοπιπερώνουμε καλά και στη συνέχεια τις τσιγαρίζουμε στο βούτυρο μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις μεριές.
  3. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει σβήνουμε με το κονιάκ και γδέρνουμε καλά τον πάτο να ξεκολλήσουν όσα κρεατάκια και πετσούλες έχουν κολλήσει από το τσιγάρισμα.
  4. Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
  5. Προσθέτουμε ζεστό νερό ίσα ίσα να σκεπάζει το κοτόπουλο και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει με την σάλτσα του.
  6. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανιτές, μακαρόνια με μπόλικο κεφαλοτύρι, ρύζι ή πουρέ και καλή σας όρεξη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου