Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

ΤΟΠΟΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ


Μέλι και παστά ψάρια από την Λέρο, παξιμάδια από την Κάρπαθο, γλυκό κουταλιού και λικέρ ρόδι είναι κάποια μόνο από τα προϊόντα του αιγαιοπελαγίτικου συμπλέγματος

- Ρόδος

Ελάχιστα πιάτα της τοπικής κουζίνας αναβιώνουν μέχρι σήμερα. Τα πιταρούδια ( ντοματοκεφτέδες με κρεμμύδι ), το σουπιόρυζο ( ριζότο με μελάνι σουπιάς ), η λακάνη ( μοσχάρι κόντρα με σος ντομάτας ) οι ταλαγκούτες ( τηγανίτες με μέλι και σουσάμι ) είναι μερικά από αυτά που υπάρχει περίπτωση να συναντήσετε στις ταβέρνες. Διαδεδομένο παραδοσιακό γλυκό, το οποίο θα πετύχετε μόνο σε σπίτια και γιορτές, είναι τα μελεκούνια ( είδος παστελιού ). Ο τοπικός αμπελώνας παραμένει ζωντανός και τα εστιατόρια σας προσφέρουν τη δυνατότητα να δοκιμάσετε ντόπια κρασιά.

- Αστυπάλαια

Παξιμάδια με Ελαιόλαδο & Άγριο Θυμάρι Τα παξιμάδια με ελαιόλαδο και θυμάρι είναι μια ακόμα συνταγή της Αστυπάλαιας.
Γαλατοκούλουρα Τα γαλατοκούλουρα είναι μια ιδιαίτερη παραδοσιακή συνταγή.


- Κάσος 

Γνωστότερα όλων, το κασιώτικο τυρί (το λεγόμενο "αρμυροτύρι"), η "σιτάκα", η "ελαϊκή", η "αλευρά", η "δρίλα", το κασιώτικο βούτυρο, τα "αποψήματα".


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου