Ρεβυθια με κιμα στη γαστρα

Μια συνταγή που προέκυψε απο μια επιπολαιότητα της στιγμής και ίσως μπόλικη φαντασία αλλά με πλήρη επιτυχία.Φυσικά κατόπιν εορτής διαπίστωσα οτι είναι υπαρκτή αυτη η συνταγή εδω και καιρό!


Υλικά (4 άτομα)

1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
3 κούπες ρεβύθια
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι μέτριο
1 κουτ.σούπας μαγειρική σόδα
1/2 ποτ.μαυροδάφνη
3 φύλλα δάφνης
μισό ματσάκι μαιντανό
μπαχάρι
1 κουτ.σούπας πελτέ
αλάτι,πιπέρι
μια πρέζα κύμινο
πάπρικα γλυκιά


Εκτέλεση

Βάζουμε απο το προηγούμενο βράδυ σε νερό μαζί με τη σόδα τα ρεβύθια.
Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε απο το νερό και τα ξεπλένουμε καλά να φύγει η σόδα.Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε για 40 λεπτά περίπου.Τρίβουμε στον τρίφτη την μια ντομάτα και την ρίχνουμε και αυτήν μέσα.

Αφού διαπιστώσουμε οτι μαλάκωσαν τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη και κρατάμε νερό (1 ποτήρι) απο αυτό που έβρασαν.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σωτάρουμε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο.Ρίχνουμε τον κιμά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει ένα μίγμα.Στη συνέχεια ρίχνουμε το μπαχάρι και τη μαυροδάφνη.Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τον πελτέ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Σειρά έχει η δάφνη, το αλάτι,πιπέρι,το κύμινο και η πάπρικα.Προσθέτουμε και την άλλη ντομάτα που και αυτή την έχουμε τρίψει στον τρίφτη και ρίχνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί.
Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά περίπου και ρίχνουμε τον μαιντανό ψιλοκομμένο και αυτο στον κιμά μας.

Μόλις είναι έτοιμος και μοσχομυριστός ο κιμάς τον προσθέτουμε στα ρεβύθια με αρκετά υγρά και όλα αυτά μαζί σε μια γάστρα με λίγο ελαιόλαδο απο πάνω.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 170 βαθμούς.


ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις