ΠΟΝΤΙΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ

Με αφορμή την Γενοκτονία των Ποντίων και οχι μόνο,το σημερινό άρθρο και οι συνταγές είναι αποκλειστικά και μόνο απο τις "χαμένες πατρίδες".

Ξεριζωμένοι έφυγαν απο τους τόπους που μεγάλωσαν...απο τους τόπους που τους τάισαν και ανάθρεψαν ανθρώπους γεμάτους ήθος και αντοχή να μπορέσουν να αντέξουν τις κακουχίες που τους περίμεναν.Γυναίκες και παιδιά στοιβαγμένοι σε καραβάνια προσπαθούν να βρούν "στεριά" σε μια ατελειώτη θάλασσα απόγνωσης που τους παρέσυρε το κύμα μίσους και υπεροπτισμού του απέναντι κράτους.
Άνθρωποι που έπιαναν πέτρα και την έκαναν άγαλμα,άνθρωποι με ευγνωμοσύνη στην μάνα γη για τα αγαθά που τους προσφέρει.Μπορούσαν με τρία υλικά να φτιάξουν φαγητά που δε μπορούμε να φανταστούμε.
Έξυπνος κόσμος με πολιτισμό και θυσία για ενα καλύτερο αύριο...πιο όμορφο και με περισσότερη αξιοπρέπεια.

Παρακαταθήκη μας άφησαν ένα υπερπλούσιο συνταγολόγιο και έθιμα που δε θα σβήσουν ποτέ.



Φασόλια με μάυρα λάχανα 

Υλικά

0,5 κιλό ξερά φασόλια μπαρμπούνια
1,5 κιλό μαύρα λάχανα μέτρια κομμένα
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας πελτέ
2-3 μέτρια κρεμμύδια
αλάτι κατά προτίμηση
μπούκοβο

Εκτέλεση

Βράζουμε ξεχωριστά τα λάχανα και τα φασόλια μέχρι να ψηθούν και τα σουρώνουμε πετώντας το νερό. Τα βάζουμε μαζί σε μια χύτρα με φρέσκο νερό να βράσουν. Παράλληλα κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρούς κύβους ή το περνάμε σε χοντρό τρίφτη. Σε ένα τηγάνι ή μικρή χύτρα, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει (δεν το καίμε). Στο τσιγαρ
ισμένο κρεμμύδι προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί και ρίχνουμε το μείγμα στη χύτρα με τα λάχανα και τα φασόλια. Αφήνουμε να πάρουν μια καλή βράση. Έλέγχουμε την πυκνότητα με την προσθήκη ζεστού νερού. Προσθέτουμε αλάτι κατά προτίμηση και συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να ομογενοποιηθεί το φαγητό. Αυτή είναι η παραδοσιακή παρασκευή του φαγητού. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντί για μαύρα λάχανα, παραπούλια και αντί για μπαρμπούνια άσπρα φασόλια.



 Βαρένικα

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1,5 κουταλάκι κοφτό αλάτι
800 γραμμάρια ανθότυρο θρυμματισμένο
1/2 κιλό αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση

 Σε μια ευρύχωρη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι και το αλάτι και προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, ετοιμάζουμε μια ζύμη τόσο σφιχτή ώστε να ανοίγεται σε φύλλο. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα. Ανάλογα με το χώρο που έχουμε για το άνοιγμα του φύλλου, παίρνουμε 1/4 ή 1/3 της ζύμης και ανοίγουμε φύλλο, πάχους 2 περίπου χιλιοστών. Κόβουμε στρογγυλά τεμάχια ζύμης, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι νερού, πιέζοντας ανάποδα πάνω στο φύλλο. Από τη διάμετρο του ποτηριού, θα εξαρτηθεί ο αριθμός των τεμαχίων (Μεγάλη διάμετρος λιγότερα, μικρή περισσότερα). Τα ενδιάμεσα κομμάτια ζύμης τα ξαναπλάθουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε στο τέλος. Τα κομμάτια ζύμης που έχουμε κόψει, τα γεμίζουμε με ανθότυρο και τα κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τα τοποθετούμε σε μια βαμβακερή πετσέτα και τα σκεπάζουμε για να μη ξεραθούν, μέχρι να τελειώσουμε όλη την παρασκευή. Ανοίγουμε το επόμενο φύλλο κ.ο.κ. Όταν τελειώσει όλη η παρασκευή, ζεσταίνουμε νερό σε μια χύτρα κατά τα 3/4, προσθέτοντας και δύο κουταλάκια αλάτι. Όταν αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε 25-30 τεμάχια βαρένικα. Επειδή είναι κρύα τα βαρένικα, σταματάει το νερό να βράζει. Όταν ξαναρχίσει να βράζει, αφήνουμε για 12-15 λεπτά να βράσουν και τα βγάζουμε με μια κουτάλα τρυπητή, στραγγίζοντάς τα καλά. Τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο, κατά προτίμηση πυρίμαχο (για να μπορούν να  ζεσταθούν σε φούρνο μικροκυμάτων αν χρειαστεί). Φροντίζουμε να έχουμε βραστό νερό, για να συμπληρώνουμε στη χύτρα όταν μειώνεται η στάθμη. Συνεχίζουμε μέχρι να ψηθούν όλα τα βαρένικα. Σε μια μικρή χύτρα ή σε τηγάνι, καίμε το αγελαδινό βούτυρο και περιχύνουμε τα βαρένικα. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.


Τανωμένος σορβάς 

  • 500 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 κούπα πλιγούρι
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, αποξηραμένο δυόσμο
  • Νερό

Εκτέλεση
  1. Αρχικά, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε λαδάκι σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθεί.
  2. Έπειτα ρίχνουμε το νερό και περιμένουμε να βράσει.
  3. Παράλληλα πλένουμε το πλιγούρι και μόλις το νερό βγάλει μπουρμπουλήθρες, το βράζουμε με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας.
  4. Αφού βράσει το πλιγούρι, παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και αραιώνουμε το γιαούρτι. Το ζουμί είναι περίπου 2 βαθιές κουτάλες.
  5. Ρίχνουμε το αραιωμένο γιαούρτι μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  6. Τέλος, βάζουμε το δυόσμο. Αφήνουμε τον τανωμένο σορβά στη φωτιά για 2-3 λεπτά ακόμη.


Χαβίτς

 Υλικά

2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι
1.5 κουταλάκι αλεύρι
250-300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση

 Σε μια χύτρα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κουταλάκι αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυλό στη χύτρα με το νερό που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια. Καίμε αγελαδινό βούτυρο σε ένα τηγάνι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χύτρα με το χυλό ανακατεύοντας συνέχεια. Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας. Το χαβίτσ’ είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.



 Άλλες ποντιακές συνταγές επιγραμματικά είναι: κιντέατα, πουσίντα, πιροσκί, πιρόχ, τσουμούρ, χοσάφ, τιναχτά, σάλα, τσοκαλίκ, κοχλύδια, φελία, ετλί εκμέκ, χοχολένεν, μαντία κ.α.

Γενοκτονία, πόντος, ποντός ινφο,

υ.γ. με αγάπη αθλίες κόρες

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις