ΒΟΥΤΥΡΟ

Μια απόλαυση που όπου κι αν μπαίνει σε όποια συνταγή και αν προστίθεται "ομορφαίνει" με γλυκό τρόπο κάθε εκτέλεση.Φαγητά και γλυκά είναι ο συνηθέστερος προορισμός του αλλά μπορούμε να το δούμε σε κάποιες χώρες ακόμα και μέσα σε τσάι.

Υπάρχουν πολλών ειδών κατηγορίες όπως για παράδειγμα μαργαρίνη,ζωικό βούτυρο,κλαριφιέ,αρωματισμένο κ.α.

Σχεδόν απαραίτητο για κάθε κουζίνα δίνει λάμψη στο φαγητό μας και "δένει" τις σάλτσες και τις σούπες μας με τρόπο μαγικό.

Η προέλευση του βουτύρου δεν είναι βέβαιη [1] πιθανολογείται όμως ότι οι Χαλδαίοι και οι Βαβυλώνιοι ήταν οι πρώτοι που παρασκεύασαν βούτυρο πριν από 5.000 χρόνια. Οι Μογγόλοι, οι Θιβετιανοί και οι Γερμανοί των αρχαίων χρόνων γνώριζαν επίσης να παρασκευάζουν βούτυρο. Οι μεγάλοι πολιτισμοί της αρχαιότητας, όπως ο Αρχαίος Ελληνικός, κυρίως γιατί είχαν εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τον εμπλουτισμό της διατροφής τους με λίπη, όπως το ελαιόλαδο, αγνοούσαν το βούτυρο. Αργότερα το βούτυρο διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο και παραμένει μέχρι και σήμερα ένα σημαντικότατο υλικό στη διατροφή μας.

ινφο!!



Το βούτυρο κλαριφιέ λοιπόν είναι το καθαρό βούτυρο χωρίς νερό και τα στερεά κατάλοιπα του βουτύρου.
Κόβουμε σε κομμάτια το βούτυρο που θέλουμε να κάνουμε κλαριφιέ και το βάζουμε σε κατσαρολάκι σε σιγανή φωτιά.Το αφήνουμε να βράσει και αυτό με την σειρά του θα αρχίζει να αφρίζει.Μόλις σταματήσει να αφρίζει,σβήνουμε την φωτιά και το αποσύρουμε.Το ακουμπάμε σε μια κρύα επιφάνεια ώστε να αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία του.Στην επιφάνεια θα μαζευτεί αφρός (πρωτείνες του βουτύρου) που τις αφαιρούμε.Στη συνέχεια παίρνουμε και σουρώνουμε σε πολύ λεπτή σίτα ή ακόμα και σε γάζα ή τουλπάνι....και αυτό που μένει είναι το κλαριφιέ.
Αυτή η κατεργασία αφαιρεί κατά μεγάλο ποσοστό τη λακτόζη και δίνει αντοχή στη θερμοκρασία.

μαργαρίνη ή βούτυρο
θρεπτικά στοιχεία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις